معرفی کلی
در این بخش بیماران جهت درمان بستری می شوند . بخش بستری تقریباً با کلیه بخشهای بیمارستان در ارتباط می باشد. ارتباط بخش مذکور با بخشهای تشخیص و درمان به صورت کلی ، ارتباط روزمره ، مستقیم و مشترک بیمار و با بخشهای خدماتی ارتباطی روزمره ، مستقیم و مشترک کارکنان با خدمات می باشد.
تنها ارتباط مستقیم و مستقل بخشهای بستری با ورودی اصلی است ، که امکان انتقال سیستم عیادت کنندگان به بخشهای بستری را به وجود می آورد.
وظیفه اصلی بخش بستری در بیمارستان نگهداری و مراقبت از بیماران در دوران معالجات بستری می باشد. بخشهای بستری بر اساس وضعیت بیمار و نوع بیماری و خصوصیات خدمات پرستاری شکل می گیرند و به سه دسته کلی زیر تقسیم می شوند :
- بخش بستری نرمال : برای بیمارانی که احتیاج به مراقبت پرستاری دائم دارند.
- بخش بستری خاص : برای بیمارانی که نیاز به مراقبتهای پزشکی و پرستاری فشرده دارند.
- بخش های بستری نقاهتی : برای بیمارانی که نیاز به خدمات پرستاری غیردائم دارند .
خدمات عمومی بیمارستان به بخش های بستری داخلی/جراحی،خدماتی است که توسط رده های مختلف کارکنان بیمارستان به بیماران ( از هنگام پذیرش آن ها در بخش تا هنگام ترخیص آن ها ) داده می شود . این خدمات بطور کلی شامل : ارزیابی،تشخیص بیماری،درمان،مراقبت های پرستاری ،توان بخشی و پشتیبانی می باشد. بخشی ازاین خدمات در داخل بخش بستری به بیماران داده می شود و قسمتی دیگر در خارج از بخش بستری در بخش های درمانی،تشخیصی و پشتیبانی انجام می شود .
تنوع تخصص های پزشکی در بخش های داخلی/جراحی بستگی به نوع بیمارستان و ظرفیت آن دارد.در بیمارستان ناحیه ای کوچک ،فقط تخصص های داخلی عمومی و جراحی عمومی وجود دارد و یا بالاتر رفتن ظرفیت بیمارستان ،تخصص های چشم پزشکی ،بیماری های قلب،گوش و حلق و بینی و ارتوپدی اضافه می گردد.در بیمارستان های منطقه ای و قطبی و کشوری تعداد تخصص ها و فوق تخصص های پزشکی افزایش می یابد:
- داخلی عمومی
- جراحی عمومی
- چشم پزشکی
- گوش ، حلق و بینی
- ارتوپدی
- زنان و زایمان
تخصص زنان در بیمارستان های با ظرفیت کم بعلت این که تعداد تخت برای تشکیل بخش بستری زنان و بخش بستری زایمان بطور جداگانه کافی نیست با تخصص زایمان ترکیب شده و بخش بستری زنان وزایمان را بوجود می آورد.
از آنجایی که تعداد تخت های داخلی و جراحی متغیر است ، تفکیک آن ها در بخش های بستری ضریب اشتغال تخت را پائین می آورد . لذا این تخصص ها می تواند با هم ترکیب شده و بخش های بستری داخلی/جراحی را بوجود آورد.
در بیمارستان های منطقه ای ، قطبی و کشوری ، انواع تخصص های پزشکی پیش بینی می شود که برخی از آن ها در فهرست زیر نام برده شده است . پیش بینی هر یک از تخصص ها در هر بیمارستان عمومی به برقراری شرایط و امکانات لازم برای آن تخصص نیاز دارد و نمی توان الگوی واحدی برای همه بیمارستان ها ارائه کرد :
- – بیماری های قلب
- – جراحی قلب باز
- – جراحی قلب
- – جراحی قلب و قفسه سینه
- – پیوند قلب
- – سکته قلبی
- – تخصص سرطان
- – سرطان رحم
- – شیمی تراپی
- – جراحی سرطان
- – سرطان پستان
- – تخصص زنان
- – بیمارهای عفونی رحم
- – تخصص های چشم پزشکی
- – جراحی لیزری چشم
- – جراحی پلاستیک چشم
- – بیماری شبکه چشم
- – بیماری گلا کوما
- – تخصص های اعصاب
- – صرع
- – پارکینسون
- – ضربه مغزی
- – جراحی اعصاب
- – اعصاب شنوایی
- – آلزایمر
- – تخصص مجارای اداری
- – تخصص های ارتوپدی
- – ضایعات نخاعی
- – ضایعات ارتوپدی
- – بیماری متابولیک استخوان
- – تخصص های دستگاه گوارش
- – بیماری های دستگاه گوارش
- – تخصص های کبد
- – تخصص کلیه
- – تخصص ریه
- – تخصص گوش و حلق و بینی
- – تخصص غدد
- – تخصص رماتیسم
- – تخصص جراحی
- – جراحی عمومی
- – جراحی پلاستیک
- – جراحی چاقی
- – جراحی عروق
- – جراحی فک
– گروه تکنسین های پزشکی :
تکنسین های پزشکی هر روزه از بخش های تشخیصی و درمانی به بخش های بستری داخلی / جراحی مراجعه کرده و تحت نظر سرپرستار بخش یا پرستار مسئول ، خدمات لازم را طبق دستور پزشکان معالج انجام می دهند. تکنسین های پزشکی که به بخش های بستری داخلی / جراحی مراجعه می کنند به شرح ذیل است.
– تکنسین های آزمایشگاه تشخیص پزشکی :
تکنسین های آزمایشگاه هر روز صبح با ترولی مخصوص نمونه گیری آزمایشگاه به بخش های بستری مراجعه می کنند وطبق نسخه پزشک تحت نظر پرستار مسئول نمونه های زیر را از بیماران دریافت می کند.
مواردی که تکنسین های پزشکی در بخش های بستری داخلی / جراحی انجام می دهند.
- نمونه گیری خون
- نمونه گیری ادرار
- نمونه گیری بافت و سلول
- نمونه گیری چرک و مایعات بدن
- تکمیل فرم های آزمایشگاهی
– تکنسین های رادیولوژی :
در مواردی خاص شرایط اورژانس ، تکنسین رادیولوژی برای انجام رادیو گرافی به بخش بستری فراخوانده می شوند و بوسیله دستگاه های رادیولوژی سیار عکس برداری لازم را از بیماران به عمل می آورند در موارد عادی ، بخش بستری ، بیماران را جهت انجام رادیوگرافی های مختلف و MRI و CT-Scan به بخش رادیولوژی می برد.
– تکنسین های فیزیو تراپی :
برخی از اعمال فیزیو تراپی در بخش بستری انجام می شود به این منظور تکنسین فیزیوتراپی در بخش بستری حضور می یابد و اعمال لازم مانند ماساژهای که بادست روی عضلات و مفاصل اعمال می شود و یا اتصال تراکشن روی پای بیماران و غیره را روی بیماران انجام می دهد.